About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, November 26, 2014

Jawi House & Cafe Gallery: Feeling Authentic


Assalammualaikum...

Lama tak buat restaurant review...begitu lah ketika sifat malas menerpa lalu bermaharajalela. Cerita lama di bulan Februari, tak ada mawar merah ya...nak cerita bab makan, tak koser nak cerita hal munga-munga chenta segala.






Kami berkunjung ke Jawi House Cafe Gallery yang letaknya di celahan Armenian Street, Georgetown. Celah kauuu...kerlasss bahasa.



Apa nak kata lagi, suasana kat sini semuanya 'eclectic'..kalau masuk area ni tak feeling-feeling tourist, memang lah tak sah.




Suasana dalam restaurant merangkap galeri ini sangat selesa..nyaman. Nora kasi 4 bintang!




Perut tersangat lapar dek sabtu yang half-day itu, belum terisi apa-apa makanan semenjak seawal pagi jam 7 seusai sarapan roti bakar ala marhaen....




I opt for Jawi Briyani. Long grain basmathi served with spicy beef rendang, papadom, salad and the super delicious dalcha. Sangat sedap. RM 16 for this meal and RM 9 for my black coffee.




They also have colonial cold specials, the Penang Nutmeg Juice. Sangat thirst-quencher. And it goes well with Herbal Lemuni Rice...pilihan Dik Na.





Nutmeg juice costs RM 8 while Lemuni Rice were priced at RM 15. Among the recommended menu in Penang Halal Food, Jalan-Jalan Cari Makan di Pulau Pinang is Prawn Briyani. Kami tak menerai pulak menu tersebut. Jawi House also served desserts and cakes, Jawi Semolina cookies antara yang menjadi sebutan. Sandwiches dan Salad juga tak terlepas dari menu yang disediakan.





Selesai bersantap bersama mat-mat salih (rujuk gambar) dan ber'feeling-feeling' tourist, kami melihat-lihat ruang galeri di bahagian atas restoran.




Let those pictures do the talking..










Define "Jawi" -- terms used by the Arabs for 'Muslims of Southeast asia" who happens to used Jawi Arabised script.




Overall, totally satisfied with the food. Taste authentic. A bit pricey, tapi untuk sesekali memenangkan selera, it wont make any harm to your pockets. Ambience is good. Location and parking vise, errr...you have to exercise a bit. Don't worry, tak memenatkan pun..since the area is always flocked with tourist, berjalan sekitar kawasan ni tak lah tiring pun..but exciting.

Please visit. Recommended!

Okey, tamat dah review. Till we meet again in the next entry yang tak pasti bila.


Love,
Murni Alfathunnisa


Sunday, October 19, 2014

Kembara Cik Siti: Terengganu State Museum, The Largest Museum Complex in Southeast Asia

Assalammualaikum...

Kembali bersiaran setelah hilang mood malas dan ada masa senggang setelah serabut dengan 'Quantitative Econs.' Yeay! At least untuk sementara waktu.

Nak sambung cerita ceriti Ganu...exploring the largest museum complex in Southeast Asia, Terengganu State Museum!



Simply love the architecture, sangat kemelayuan dan berciri tradisi yang sangat kuat.





Twice to Terengganu, twice jugak ke sini. Sebab -- sangat jatuh chenta dengan pegawai kurator muzium! Hahahaha..ok, tipu! Jangan lupa, mak jemah kan minah muzium! 
Barangsiapa tidak dapat bertahan kaki menjelajah muzium bersama mak jemah, nescaya orang itu tiada chemistry untuk bersama mak jemah. :p Saja nak highlight.



Kami di sini! Yippie!
Bergambar di hadapan pintu masuk utama. Satu kemestian. Mak jemah sponsor tiket masuk. Bukan mahal pun..apa nak kira sangat.



Sejuk mata memandang. 



Muzium yang terletak di Bukit Losong ni diilhamkan dari rekabentuk Rumah Tele atau Rumah Bujang Berserambi oleh Yang Mulia Raja Dato’ Kamarul Bahrin Shah. Ukiran pada dinding panel tu yang mahal nilai estetika nya....takjub okey! *sambil berangan-angan nak ada rumah kampung dinding ukir-ukir macam ni... ^_^




During our 'exploration', ada pameran dan Pertandingan Lukisan Citra Terengganu 2014. Bagi seorang yang berjiwa seni seperti mak jemah,satu demi satu lukisan dan puisi di'kelebek'nya. Jiwa saja seni. Tangan tak berseni pun. Masa kelas lukisan, memanjang mengelat! Kesian mak menakan dan adik sepupu bertabah melayan karenah ahkak..hahaha. Bila lagi nak membuli kannnn...



Dik Na dan aktiviti ber'selfie' berpisah tiada...sangat tak minah muzium! 

Below are among the exhibits and display that I manage to share with you all...lighting romantic tidak memberikan kerjasama yang baik...











Kompleks Muzium Terengganu consists of four main blocks. Sangatlah besar ya. Macam a big house, lepas tu ada anak beranak duduk keliling rumah utama gitu..setiap satu dihubungkan dengan jambatan. For me, menggambarkan pertalian sesebuah keluarga di desa yang rapat lagi bermuafakat.










Bertempat di Dewan Mandalika, Muzium Negeri Terengganu sedang berlangsung Pameran 1001 Senjata. So, memang kena sangat timing kami ke sini. Sempat lagi kalau sesiapa berminat menyaksikan transformasi pelbagai jenis senjata, tradisional hingga senjata moden dan terkini. The exhibition is now held until 31 December 2014.



Posing sikit sebagai bukti dah sampai...!





Tiba-tiba akak rasa macam nak lenyek 'orang' dengan kereta kebai...ggggrrrrr




During my first trip, mak bonda dah keletihan melayan karenah ahkak. Tapi dalam letih, dia memang suka jalan-jalan tempat macam ni. 

Overall, satisfied to be here. Dannnn..kalau ada events lagi sekiranya coincidence ada kat Ganu, memang nak pegi lagi. In shaa allah.

Mood suam-suam kuku nak update entry. Next week kalau cuak dengan assignment, boleh la sambung buat entry jalan-jalan cari makan pulak..lamaaaaaa tak cerita makan kann. *lama la sangat.

Till then....babai!

Love,
Murni Alfathunnisa


P/s: 
Saat kau merasa letih dengan kekasaran aku, cuba kau fikir bagaimana rasanya tatkala aku letih dengan keangkuhan dan keegoanmu? Saat kau merasa sedih, hampa dibenci.....cuba kau fikir bagaimana rasanya aku diabai, ditinggal tanpa pesan. Harapan apa lagi yang tinggal?


Monday, October 6, 2014

Kembara Cik Siti: Nasi Kerabu Ayam Panggang & Seafood Celup Tepung


Assalammualaikum..yuhhhuuuuuu

Kembali dari hibernate! Maafkan Cik Siti menyepi beberapa hari akibat dari keadaan kesihatan kurang memberangsangkan. Terkena diarrhea. A few days jugak hilang selera makan. Perut bangsawan memang macam ni...sensitif :p

Cerita ceriti Ganu pun kali ni pasal jalan-jalan cari makang! As usual, blog ni dan entri makan-makan adalah ibarat irama dan lagu, berpisah tiada.

Masa trip bulan march hari tu, aktiviti meronda jalan-jalan cari makang memang limited sangat. Sebab tuan rumah memang tak benarkan kami makan kat luar, beria-ia dia masak sarapan, lunch & dinner. Dek kerana kesungguhan itu, sangat-sangatlah kami hargai dan hormati. Lagipun rumah tu memang tengah 'seafood galore'. Pagi petang siang malam dengan ikan nya..dengan sotong nya. Rezeki uncle Jack Sparrow. Tak baik pulak membazir.

Trip kali ke-2 recently, baru la kami bersama-sama tuan rumah dapat meronda jalan-jalan cari makang. Breakfast kami pada hari kedua di Kuala Terengganu...of course la nasi kerabu.


Nasi Kerabu, Ayam Panggang, Daging Panggang, Solok Lada... Thumbs up!


Fauzi Nasi Kerabu Ayam Panggang, Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu..berhampiran Flat Sri Kolam. Best nasi kerabu I've ever taste!

Dalam family, selera mak jemah ni ja 'pelik-pelik kebangun' sikit nak dibandingkan dengan mak bonda dan ahdenda-ahdenda. Depa semua pure pentegar masakan utaqa..mak jemah ni universal sikit. Suka sarapan lontong macam orang Johor, suka makan tengahari asam pedas macam orang Melaka, suka masak lemak cili padi macam orang 'nismilan', suka nasi kerabu macam orang Ganu...suka makan pasta macam 'Italiano'...hmmm, terlebey sudaaa...! malam baru boleh tune semula jadi orang Penang, suka makan nasi kandaq! hehehehe...





Sedap hingga tak tertoleh..


Ratu selfie ni kalau ada bersama, hmm, makan pun tak senang!




Kembong pipi mak jemah.. 

Nampak tak kesedapan nasi kerabu di situ....? sampai kembong pipi kannnnn...! Serius lah sedap nasi kerabu kat sini. Kedainya biasa saja, tak ada signboard pun, tapi betul-betul tepi jalan. Parking limited, just by the roadside. Customer ramai. Full house jugak pagi tu. Yang bestnya..tang ayam panggang tu. Harga? Tak tau..sebab uncle Jack Sparrow yang belanja breakfast super duper sedap pagi tu. Thank you uncle...mudah-mudahan morahhhh rezeki tuan tanah kedaung..hehehe.







Lepas breakfast dan mengumpul semua energy, kalori dan nutrien dalam badan, aktiviti memborong pun bermula. Kalau dengan mak bonda, aktiviti shopping agak terkawal. Tapi kalau dah berteman dengan sifu shopping..berteman 'masterji' dalam arena memukat di lautan bergelora, hmmm, memang boleh termenung panjang la lepas berbelanja tu. Pasar Payang of course la tempat wajib, mau jugak dua tiga trip Pasar Payang saja. Ratu shopping tu punya pasal la...

Paling best masa shopping kat Desa Murni, berlaku adegan menyayat hati...




Gambar ehsan Lebai Google

Mula-mula shopping kat Desa Murni kat Pengadang Baru..ok, fine la..memang syurga tudung. Segala mak nenek tudung ada...tudung saji pun ada nokss! Tak puas hati lagi, pi Desa Murni kat Batu Enam pulak. Boleh ratu shopping tu tanya mak jemah...,

"hang shopping berapa puluh hengget ni, satgi contra balik, aku bayaq dulu kat hang."

Mak jemah apa lagi dengan muka penoh hangat hati kata balik kat dia,

"agak-agak la wei...aku beli tudung inner silang 3 hengget ja kot..nak pi contra celah mana???"

Macam bengang je, macam marah je...hahaha.

Ratu shopping tu dengan muka blur ala-ala tak pueh ati..

"Oo...ni semua barang aku ek...?Banyaknya aku beli......:p " mung ni...memang nak kena! Masa hang borong ibarat tak jejak di bumi nyata tu hang tak ingat...time hang nak bayaq wujud pulak perkataan contra di situ......haisy, mengundang kemorkaan sungguh!

Ahkak mithali macam biasalah...budi bahasa disanjung tinggi, malas bertekak. Ku diamkan saja sampai buat entry ni..muahahahahaa!

Sebelum meneruskan agenda jalan-jalan cari makang, kami singgah ke muzium..next entry kita cerita-ceriti muzium...

Kali ni nak cerita tour highlights, yang trip pertama kali tak sempat pi... makang celup-celup tepung! Moh kite ke Mengabang Telipot. Ada apa dengan Mengabang Telipot..? Pi menjenguk Warung Pok Nong dan resipi rahsia beliau.





Kalau dah tahap gini sesaknya, mesti la ada something yang special dekat Warung Pok Nong ni kan...




Ambik dulu contact number tu...







Sekali letak...zasss! terus kena sambarrrrr...!! Berebut-rebut pakat dok 'sua' penyepit. 
Dan hasil setelah queue selama 1 jam 5 minit....nenjiaaaa....






Ikang celup tepung..

Sila kecur air liur ya...



Sotong celup tepung...




Udang celup tepung...

Semuanya dalam RM 40 macam tu saja including drinks untuk 4 orang. Kalau tak sebab mai jauh-jauh dari Penang, tak daya mak jemah nak queue satu jam, kalah nasi kandaq beratuq gaya ni..

Overall, sangat berpuas hati.

Shopping pun dah, makang-makang pun dah. Kami singgah Seberang Takir semasa perjalanan balik dengan objektif membeli keropok lekor. Kepok lekor pulakkk...hmm. Harus laaaa, Ganu dan kepok lekor berpisah tiada. Kali ni tak beli kat Losong macam first trip hari tu, sebab nak rasa yang Bukit Tok Beng punya.


Letih menaip..till the next entry! Babai..


Love,
Murni Alfathunnisa





Saturday, September 27, 2014

Kembara Cik Siti: Dari Masjid ke Masjid

Assalammualaikum.....yuuhuuuuuu!

It's good to be back. Dah dapat semula semangat berblog yang hilang itu. What you need to do is...mula membebel. Bila dah start membebel, memang susah nak stop!

Okey..nak sambung cerita ceriti kembara Cik Siti ke negeri Terengganu Darul Iman.

Our first trip last March, masa dihabiskan dengan melawat masjid. Dari satu masjid ke masjid yang lain...





Masjid Putih atau Masjid Abidin ni situated at the heart of Kuala Terengganu. Tak susah cari masjid ni. Dekat dengan Pasar Payang dan Stesen Bas Kuala Terengganu. Owh..I'm falling in love with the architecture of this mosque. Masjid yang dikenali jugak as 'Masjid Marhum' ni menerima sentuhan melayu-islamik yang sangat mendalam melalui ukiran awan tak larat dan kaligrafi terdapat pada panel pintu dan sisi bangunan. Lebih 200 tahun dah usia masjid ni...dibina pada waktu pemerintahan Al-Marhum Sultan Zainal Abidin II. Hmm..suka buat muka pening + blur kalau baca esei sejarah kannnn...ampa memang!






Malu nak ambil gambar banyak, ada sekumpulan mamat ensem juga sedang membuat lawatan. Harusss lah mak jemah meng'control' keayuan kan...





Masjid yang tak asing lagi di negeri Terengganu, the latest icon..of course la Masjid Kristal yang letaknya di Taman Tamadun Islam. Tak sah lawatan ke 'Bandaraya Warisan Pesisir Air' ni kalau tak berkunjung ke TTI dan Masjid Kristal.




One of the entrance, Masjid Kristal



The dome



The interior of the mosque
Meriah la punya dok ambik gambaq, pasai orang tak ramai masa kami mai visit sini. Mak jemah sukaaa...!


The minaret




Feeling-feeling Dubai sat.. ^_^





Lagi gambar, selagi tak penuh memory SD card tu ambik je..





Lama jugak kami kat TTI ni, seronok melayan replika monumen 'fofuler' dari seluruh dunia dan mengamati keindahan Masjid Kristal. Sesekali seronok melayan angin yang menepuk tampar pipi yang tak gebus itu.

Seusai asar baru la kami bergerak balik..eh..tak balik..merayap ke destinasi seterusnya.

Another mosque....





Masjid Jamek Pengadang Baru..kampung Dato' N. *tetiba teringat ^_^ Tertarik dengan senibinanya yang boleh dikatakan agak rare dengan warna sebegitu rupa. So, tiap-tiap kali lalu jalan Kuala Terengganu - Kuala Berang, mesti nak perati masjid ni lama-lama.

Yang tak ada gambar -- IQ Terengganu atau Institut Al-Quran Terengganu yang letaknya di Padang Midin. Apehal dengan IQT ? Takde apa, sajiaaa...macam teringin nak mengaji Al-Quran betoi-betoi..hasrat sejak setahun dua lepas. Mengaji tapi tajwid tak kena, hmm, malu pulak rasa.

Yang tak ada rezeki lagi nak pi -- Masjid Kampung Tuan, di Chukai, 'Kemamang'..huhu..Kemaman jauh sangat. Kalau tak, nak jugak 'melangkah sempadan' lagi. Tertengok di internet keindahan senibina masjid berkenaan yang dipengaruhi unsur senibina Patani dan Champa. Dibina tanpa menggunakan paku ya uols....haruuu teringin nak pi tengok yang susah-susah...hmm. Bersabarlah..

Sehari dua lagi kita cerita shopping dan makang-makang...mohon undur diri, kamar beradu dan katil empok memanggil-manggil. Sehari dua ni stress memanjang, tak ada masa memanjakan diri hatta di hari hujan lebat sekalipun, masih belum ada rezeki nak 'pamper' diri sendiri..kesian mak jemah. Mohon sesapa yang kesian sponsor 1 day spa package. Sekian, terima kaseyyy.


Love,
Murni Alfathunnisa



p/s: Yang namanya kehidupan itu, sekejap manis, sekejap pahit...


Mencari Diri...di TTI



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails