Wednesday, November 26, 2014

Jawi House & Cafe Gallery: Feeling Authentic


Assalammualaikum...

Lama tak buat restaurant review...begitu lah ketika sifat malas menerpa lalu bermaharajalela. Cerita lama di bulan Februari, tak ada mawar merah ya...nak cerita bab makan, tak koser nak cerita hal munga-munga chenta segala.






Kami berkunjung ke Jawi House Cafe Gallery yang letaknya di celahan Armenian Street, Georgetown. Celah kauuu...kerlasss bahasa.



Apa nak kata lagi, suasana kat sini semuanya 'eclectic'..kalau masuk area ni tak feeling-feeling tourist, memang lah tak sah.




Suasana dalam restaurant merangkap galeri ini sangat selesa..nyaman. Nora kasi 4 bintang!




Perut tersangat lapar dek sabtu yang half-day itu, belum terisi apa-apa makanan semenjak seawal pagi jam 7 seusai sarapan roti bakar ala marhaen....




I opt for Jawi Briyani. Long grain basmathi served with spicy beef rendang, papadom, salad and the super delicious dalcha. Sangat sedap. RM 16 for this meal and RM 9 for my black coffee.




They also have colonial cold specials, the Penang Nutmeg Juice. Sangat thirst-quencher. And it goes well with Herbal Lemuni Rice...pilihan Dik Na.





Nutmeg juice costs RM 8 while Lemuni Rice were priced at RM 15. Among the recommended menu in Penang Halal Food, Jalan-Jalan Cari Makan di Pulau Pinang is Prawn Briyani. Kami tak menerai pulak menu tersebut. Jawi House also served desserts and cakes, Jawi Semolina cookies antara yang menjadi sebutan. Sandwiches dan Salad juga tak terlepas dari menu yang disediakan.





Selesai bersantap bersama mat-mat salih (rujuk gambar) dan ber'feeling-feeling' tourist, kami melihat-lihat ruang galeri di bahagian atas restoran.




Let those pictures do the talking..










Define "Jawi" -- terms used by the Arabs for 'Muslims of Southeast asia" who happens to used Jawi Arabised script.




Overall, totally satisfied with the food. Taste authentic. A bit pricey, tapi untuk sesekali memenangkan selera, it wont make any harm to your pockets. Ambience is good. Location and parking vise, errr...you have to exercise a bit. Don't worry, tak memenatkan pun..since the area is always flocked with tourist, berjalan sekitar kawasan ni tak lah tiring pun..but exciting.

Please visit. Recommended!

Okey, tamat dah review. Till we meet again in the next entry yang tak pasti bila.


Love,
Murni Alfathunnisa


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails