About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, November 26, 2014

Jawi House & Cafe Gallery: Feeling Authentic


Assalammualaikum...

Lama tak buat restaurant review...begitu lah ketika sifat malas menerpa lalu bermaharajalela. Cerita lama di bulan Februari, tak ada mawar merah ya...nak cerita bab makan, tak koser nak cerita hal munga-munga chenta segala.






Kami berkunjung ke Jawi House Cafe Gallery yang letaknya di celahan Armenian Street, Georgetown. Celah kauuu...kerlasss bahasa.



Apa nak kata lagi, suasana kat sini semuanya 'eclectic'..kalau masuk area ni tak feeling-feeling tourist, memang lah tak sah.




Suasana dalam restaurant merangkap galeri ini sangat selesa..nyaman. Nora kasi 4 bintang!




Perut tersangat lapar dek sabtu yang half-day itu, belum terisi apa-apa makanan semenjak seawal pagi jam 7 seusai sarapan roti bakar ala marhaen....




I opt for Jawi Briyani. Long grain basmathi served with spicy beef rendang, papadom, salad and the super delicious dalcha. Sangat sedap. RM 16 for this meal and RM 9 for my black coffee.




They also have colonial cold specials, the Penang Nutmeg Juice. Sangat thirst-quencher. And it goes well with Herbal Lemuni Rice...pilihan Dik Na.





Nutmeg juice costs RM 8 while Lemuni Rice were priced at RM 15. Among the recommended menu in Penang Halal Food, Jalan-Jalan Cari Makan di Pulau Pinang is Prawn Briyani. Kami tak menerai pulak menu tersebut. Jawi House also served desserts and cakes, Jawi Semolina cookies antara yang menjadi sebutan. Sandwiches dan Salad juga tak terlepas dari menu yang disediakan.





Selesai bersantap bersama mat-mat salih (rujuk gambar) dan ber'feeling-feeling' tourist, kami melihat-lihat ruang galeri di bahagian atas restoran.




Let those pictures do the talking..










Define "Jawi" -- terms used by the Arabs for 'Muslims of Southeast asia" who happens to used Jawi Arabised script.




Overall, totally satisfied with the food. Taste authentic. A bit pricey, tapi untuk sesekali memenangkan selera, it wont make any harm to your pockets. Ambience is good. Location and parking vise, errr...you have to exercise a bit. Don't worry, tak memenatkan pun..since the area is always flocked with tourist, berjalan sekitar kawasan ni tak lah tiring pun..but exciting.

Please visit. Recommended!

Okey, tamat dah review. Till we meet again in the next entry yang tak pasti bila.


Love,
Murni Alfathunnisa


32 comments:

  1. Part nak cari celahan Armenian St tu yg saya lemah tu...hahahhaa..
    Dekat2 dgn Chowrasta ke? ke Komtar ke? hahahaha..tu la point yg saya tau dekat2 Georgetown...
    Lagi satu, senang tak nak parking?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy ziyyad,

      restoran ni tak jauh dari mural budak naik basikal tu. other landmarks yang maybe boleh tolong pencarian restoran ni -- masjid lebuh acheh, muzium syed al-attas (yang dah macam abandoned) dan memang tak jauh dari komtar.

      Delete
  2. Hadoiiiiii another fail for McK.......makcik tak tau tempat ni hokey. Nanti ajak pakcik gi sevey 😌

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcikkantin,

      alaaa...mck naik beskat masuk celah2 lorong kat Georgetown mesti jumpa tempat ni..sudah kayuh beskat..singgah makan biryani.

      Delete
  3. akak dok pi penang pun tak tau temapt ni wujud haha...peghak sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak kamsiah,

      rasanya ramai yang tak tau kak...kami pi pun sebab ada member yang promote kat PHF tak lama dulu.

      Delete
  4. Bila camera yg shot angle yg cantik mata kakak tengok pun tertarik
    Entah bila boleh sampai sana tu tak tahulah..
    Kalau jejak Penang pun rasanya tak terlangkah tempat cecelah gitu.
    Menarik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,

      kena ajak kawan2 penang yang arif jalan2 di penang.inshaallah jumpa tempat ni. memang letaknya pun kat tempat tumpuan pelancong..

      Delete
  5. sye pun suka gaya-gaya restoren lama ni kak murni...

    artistik la kononnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rapunzel,

      hehehe..kannn....walaupun tak berapa nak berseni sangat, feeling2 tu kena ada jugak...

      Delete
  6. Beriani ....i like beriani ...


    Sape nak belanja kita angkat tangan....

    ReplyDelete
  7. tengok gambar je pun dah cantik...

    rasa mcm nak p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurul ain,
      sila lah buat lawatan ya..nice cafe..

      Delete
  8. Kat atas tu boleh makan-makan jugak tak? Nampak sangat cosy! dan owh... siyesli nak try nutmeg juice tuh. Barulah Penang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik GB,
      kat atas tu galeri saja..ruang makan kat tingkat bawah. nutmeg juice memang sedap...a must try.

      Delete
  9. IM tak berani nak masuk cafe sebegitu. terasa kecik.

    kat sungai ada kedai makan berkonsepkan L Ramlie dengan orkes teruna ria. kat pokok sena ada kedai makan berkonsepkan filem-filem p ramlee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM,

      sekali sekala kena cuba sesuatu yang baru..

      Delete
  10. sangat2 unik dan menarik...kalau akak mesti jakun kalau msuk tmpt mcm ni....confirm confius ni muzium ke restaurant...he3x....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nza,

      Sekarang ni trend agaknya...restaurant+gallery,restaurant + boutique. camtu la zaman dah berubah...

      Delete
  11. sedapnya sis.. baru perasan dalam area street art banyak restoran2 comel mcm ni dan terselit. kadang2 tak perasan pun. nak cuba nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina,

      betul nina...cafe baru dah tumbuh macam cendawan tumbuh selepas hujan...

      Delete
  12. Ini amoi aaa... sepuluh kali datang sepuluh kali jugak baca entry yang sama. Babab kanggg! Hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. GB,

      tu tandanya tuan tanah malas buat entry..haha

      Delete
  13. Pi Tanjung kalau bab parking memang haghu sket nak mencarinya, kehkeh. Selalu kak drop mak kat depan kedai & pi pusing cari parking :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dinas,

      ahkak...i mish u...u still did not anser my kuestien det day...is it u at hameediyah...?

      Delete
  14. Salam. Hee sunguh klasik bangunannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiga lalat,

      area heritage ni bangunan tak boleh ubahsuai sesuka hati..kena maintain senibina lama..

      Delete
  15. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum. Hihi. Menariknya tempat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam Ell,

      jangan lupa singgah kalau ada rezeki berkunjung ke penang ya..roger ahkak eh..kalau free boleh la jadi escort ell..

      Delete
  17. Salam. Hee restoran cafe yang cosy.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails