About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, September 27, 2014

Kembara Cik Siti: Dari Masjid ke Masjid

Assalammualaikum.....yuuhuuuuuu!

It's good to be back. Dah dapat semula semangat berblog yang hilang itu. What you need to do is...mula membebel. Bila dah start membebel, memang susah nak stop!

Okey..nak sambung cerita ceriti kembara Cik Siti ke negeri Terengganu Darul Iman.

Our first trip last March, masa dihabiskan dengan melawat masjid. Dari satu masjid ke masjid yang lain...





Masjid Putih atau Masjid Abidin ni situated at the heart of Kuala Terengganu. Tak susah cari masjid ni. Dekat dengan Pasar Payang dan Stesen Bas Kuala Terengganu. Owh..I'm falling in love with the architecture of this mosque. Masjid yang dikenali jugak as 'Masjid Marhum' ni menerima sentuhan melayu-islamik yang sangat mendalam melalui ukiran awan tak larat dan kaligrafi terdapat pada panel pintu dan sisi bangunan. Lebih 200 tahun dah usia masjid ni...dibina pada waktu pemerintahan Al-Marhum Sultan Zainal Abidin II. Hmm..suka buat muka pening + blur kalau baca esei sejarah kannnn...ampa memang!






Malu nak ambil gambar banyak, ada sekumpulan mamat ensem juga sedang membuat lawatan. Harusss lah mak jemah meng'control' keayuan kan...





Masjid yang tak asing lagi di negeri Terengganu, the latest icon..of course la Masjid Kristal yang letaknya di Taman Tamadun Islam. Tak sah lawatan ke 'Bandaraya Warisan Pesisir Air' ni kalau tak berkunjung ke TTI dan Masjid Kristal.




One of the entrance, Masjid Kristal



The dome



The interior of the mosque
Meriah la punya dok ambik gambaq, pasai orang tak ramai masa kami mai visit sini. Mak jemah sukaaa...!


The minaret




Feeling-feeling Dubai sat.. ^_^





Lagi gambar, selagi tak penuh memory SD card tu ambik je..





Lama jugak kami kat TTI ni, seronok melayan replika monumen 'fofuler' dari seluruh dunia dan mengamati keindahan Masjid Kristal. Sesekali seronok melayan angin yang menepuk tampar pipi yang tak gebus itu.

Seusai asar baru la kami bergerak balik..eh..tak balik..merayap ke destinasi seterusnya.

Another mosque....





Masjid Jamek Pengadang Baru..kampung Dato' N. *tetiba teringat ^_^ Tertarik dengan senibinanya yang boleh dikatakan agak rare dengan warna sebegitu rupa. So, tiap-tiap kali lalu jalan Kuala Terengganu - Kuala Berang, mesti nak perati masjid ni lama-lama.

Yang tak ada gambar -- IQ Terengganu atau Institut Al-Quran Terengganu yang letaknya di Padang Midin. Apehal dengan IQT ? Takde apa, sajiaaa...macam teringin nak mengaji Al-Quran betoi-betoi..hasrat sejak setahun dua lepas. Mengaji tapi tajwid tak kena, hmm, malu pulak rasa.

Yang tak ada rezeki lagi nak pi -- Masjid Kampung Tuan, di Chukai, 'Kemamang'..huhu..Kemaman jauh sangat. Kalau tak, nak jugak 'melangkah sempadan' lagi. Tertengok di internet keindahan senibina masjid berkenaan yang dipengaruhi unsur senibina Patani dan Champa. Dibina tanpa menggunakan paku ya uols....haruuu teringin nak pi tengok yang susah-susah...hmm. Bersabarlah..

Sehari dua lagi kita cerita shopping dan makang-makang...mohon undur diri, kamar beradu dan katil empok memanggil-manggil. Sehari dua ni stress memanjang, tak ada masa memanjakan diri hatta di hari hujan lebat sekalipun, masih belum ada rezeki nak 'pamper' diri sendiri..kesian mak jemah. Mohon sesapa yang kesian sponsor 1 day spa package. Sekian, terima kaseyyy.


Love,
Murni Alfathunnisa



p/s: Yang namanya kehidupan itu, sekejap manis, sekejap pahit...


Mencari Diri...di TTI



Sunday, September 21, 2014

Kembara Cik Siti: Ke Ganu Kite...

March, April, May, June, July, August....September! Hmmm...puas hati sungguh beristirehat dari berblog! Weekend trip di bulan mac..entry nya di bulan September, kemalasan kronik!

Sepanjang 6 bulan tu jugak lah dah 2 kali trip ke Terengganu. Recent trip was during Malaysia Day hari tu...16th Sept. 3 Days before we all dah bertolak ke Terengganu, me and my stubborn sister, Dik Na :p The first trip berdua dengan mak bonda last march. So, kira entry jamak la jugak ni. 

Sungai Terengganu. Mencari Rezeki

1st trip with mak bonda. Kami tiba sebelum subuh. Semangat betul nak "jalang-jalang Ganu"! Naik bas berjam-jam, lenguh sana sini. Tido tak nyenyak. *Hmm..dasar kuat merungut! Alhamdulillah..selamat tiba ke destinasi dan lebih menguntungkan bila disambut macam VIP, datang berjemput..balik pun ada yang menghantar sampai ke Terminal Bas Kuala Terengganu.

Driving? Bukit Mertajam-Kulim-Baling-Gerik-Jeli-Jerteh-Kuala Terengganu..? Alone? Hehehe...memang a big no-no-no la! No experience using this route, except sampai Gerik. Tanpa pengalaman, tiada jalan ya.



Tuan rumah seisi keluarga menyambut kedatangan kami dengan rasa besar hati. Nak besar hati macammana lagi....berkali-kali jemput. Pelawaan tak baik dibiar lama-lama..rezeki nasi lemak di pagi hari pun tak baik ditolak..puasa kottt dalam bas. Takut sakit perut punya pasal. Superb la..nasi lemak + telur rebus + sambal sotong fresh dari perairan Laut China Selatan. Lengkap dengan nasi goreng nya sekali.

Hidangan lunch lebih hebat! Selera utara di Pantai Timur. Kesian tuan rumah seisi keluarga, citarasa Pantai Timur tak dapat menawan hati. Antara nasi dagang, nasi kerabu...nasi kandaq jugak yang dikenang...hehehe.




Macammanapun, hidangan makan tengahari bukan lah nasi kandaq yang diidam-idamkan tuan rumah. Sekadar selera ala kampung. Ulam-ulaman fresh dipetik dari kebun kat compound rumah,makanan laut tak perlu beli, hasil tangkapan segar dari perairan Terengganu yang mewah. Dengan Gulai Tulang nya, dengan Sambal Belacan nya. Err...chek tak makan sambal. Bukan mengada. Tapi alergik. Hidangan macam ni kalau tak buat mata berat, memang tak sah.




Seusai breakfast, kami di sini, sekejap saja. Specific location? Tak habaq pun takpa..just some place in Pulau Kambing, fronting Terengganu River. Uols semua tak boleh masuk kalau habaq pun. Strictly for specific person only. Sesiapa yang tau..mohon duk diam-diam...sshhh. Ni rahsia kita saja ya. 

Damai. Tenang. Sesekali terdengar deruan enjin bot-bot kecil keluar mencari rezeki, mengharung ombak di depan sana yang tak tahu sehebat mana bakal membadai. Matahari pagi dengan Vitamin D memberikan kerjasama yang baik untuk foto-foto di atas. Terima kasih Ya Allah, untuk hari yang indah. :-)

Lewat petang adalah masa yang paling afdhol untuk bercanda di tepian pantai..kita bersama memadu asmaraaaa.... :p *asmara la sangat.



Alolo...meluat sangat aih..manja melampau. Meluat toksah tengok. Tak suruh tengok pun. Tu mak bonda kami, ikut suka kami la, kami nak manja ka, nak menggedik ka..bukan berdosa pun! Jeless...wekkk! :p

Retis memang macam ni lumrahnya, buat apa pun orang tak suka.

Terkeluar tajuk, seperti biasa.



Petang di Pantai Batu Buruk adalah best. Indah. Lebih best bila tak ramai manusia merayap di dada pantai nya. Ada orang tanya, "tak boring ka, duduk Penang dah keliling dengan pantai, pi berjalan tempat orang pun nak mengadap pantai?" Jawabnya, senang saja, orang yang tahu menghargai keindahan ciptaan Allah, takkan pernah merasa boring. Nikmat yang diberi tanpa kita sedar. Tinggal nak menghayati kebesaranNya saja. Susah ka nak buat..?? Tak susah pun...suka ada la...lalalala. Mungkin orang yang sentimental dan banyak berfikir saja yang boleh faham.






Breezy. Sayup mata memandang. Mungkin, merenung jauh di horizon tu simbolik macam kita merenung kehidupan kita di masa akan datang, tak tau apa hujungnya. Mati. Yes, that's for sure. Tapi perjalanan menempuh penghujung tu penuh dengan badai. Sekejap tenang, sekejap lemas dilambung ombak tinggi dan berkemungkinan karam. Tak siapa tahu perancangan Allah. 



Sudah..sudah! Sentimental memanjang.

Jom main layang-layang. Tengok foto layang-layang ni, teringat novel 'The Kite Runner', dah masuk bulan kedua pun masih belum habis baca. Entah apa yang disibukkan sangat pun tak tau la.

Malamnya, sesudah solat maghrib, kami ke Pulau Duyung dan Dataran Syahbandar. Melewati Bazaar Warisan dan Bukit Puteri. Gambar? Tak payah la...dunia gelap gulita, hanya lampu bak I-City saja. Malas nak tempek kat sini.

Next entry, cerita dari masjid ke masjid pulak naa. Mata dah mengantuk. Blur dengan assignment, tinggal assignment, buat entry. Mengantuk. Tido. Esok sambung blur dengan assignment balik..rutin!

Tata...titi..tutu!


Love,
Murni Alfathunnisa


Friday, September 12, 2014

Kembara Cik Siti: Ombak Rindu di Pangkor

Yuhuuuuuuu... I miss u bebeh! Rindu mau membebel. Hopefully, this time around dapat istiqomah meng'update' blog walaupun bukan everyday routine. Baaaaaaaanyak nak cerita. Tapi malas melampau-lampau.

Terbaru, cerita jalan-jalan mak jemah ke Pangkor. Suatu hari di bulan Ogos. Weekend trip je pon. Habuan melepaskan tekanan kerja. Hakikat berjanji, wajiblah ditepati. Sapa suruh pandai-pandai berjanji manis kan..tunaikanlah. Pangkor trip is the first trip with my 'anak-anak buah'..


Day 1

Bertolak seawal jam 8 pagi dari Penang, tapi disebabkan banyak pit-stop, maka pukul 1.30 baru la selamat jejakkan kaki di pulau jajahan Belanda ni. We all sampai di Terminal Jeti Lumut pun dah lunch time uols...menggelegak je perut ni mintak diisi. In the mean time, rasa nervous nak naik bot tak dapat ditepis, mabuk laut derr. Mujur la sekejap je. Tu pun puas jugak pretend tido..haha.


Check-in di sini.. Nipah Bay Villa. Lepas check-in bergegas keluar cari makan. 





Yang unik tentang Nipah Bay Villa..ada 'mini library' gitu! Probably owner nya suka baca buku, so they welcomed their guest to also reads! :-D Nasib baik datang beramai-ramai, so masa tied-up bersama. Kalau datang sorang, mau tak bergerak, dok melepak kat ruang depan tu dengan buku-buku.



a
Banyak jugak title yang best2.

Kami pilih chalet yang boleh muat 4 orang, quad room. Kadar penginapan sangat berpatutan. Puas hati dengan kondisi chalet. Lagipun nak overnight satu malam je pun..cukup selesa. Nice ambience.





Bersebelahan Nipah Bay Villa is Ombak Inn Chalet. Dari luar nampak menarik jugak.




Aktiviti petang..of course la di sekitar pantai! So, petang tu ber'boat-trip' lah kami berempat. Melawan ombak-ombak kerinduan Pangkor gitu! RM 10 per head untuk bot kecil ni cukup berbaloi. We all dibawa melihat Coral Beach, Monkey Beach, Batu Ikan Paus dannnnnnnnn Giam Island, tempat fofular untuk aktiviti snorkelling.




Laju siot bawak bot. Pic atas sebab berhenti kejap tengok Batu Ikan Paus, dapat la belanja gambar sekeping dua atas bot.





Rupa-rupanya kecik je Pulau Giam ni. Teringat dik Na..beria-ia dia dulu nak snorkelling kat sini. Belum sampai seru gamaknya..asyik melilau ke lain je.






Tiga dara pingitan, anak-anak buah beta! Orang nak ambil gambar ikan,depa pulak sibuk nak posing. FYI, semua masih single and available. Berkenan..? Mohon submit CV untuk tapisan peringkat pertama!

Dah pakai life jacket bagai, maka, tak nampak lah T-Shirt kami yang boria itu...susah-susah sepakat membawa berkat beli t-shirt tu tauuuu....akhirnya, terlindung di balik jaket!







Best..best..best! Tu je dapat cakap!




Kalau boleh dok melayan perasaan tang ni..bagi sehari suntuk pun takpa.






Sambil menunggu anak2 buah berposing sakan di celahan batu, mak jemah sibuk membelek sea shells sepanjang pantai. Jenuh jugak mencari yang unik dan sedap dipandang mata. Sesekali terimbas kenangan waktu kecil, dengan dik Na dan arwah abah saban hujung minggu kami habiskan masa di pantai. Kutip ni lah...cengkerang siput! Mak jemah la. Dia dengan arwah abah sibuk dengan siput 'remis'. Orang sentimental je minat cengkerang2 segala ni....






Ikan kat sini sure la gemok-gemok belaka...asyik dapat makan roti. Macam mat salih!




Selesai boat trip, kami balik semula ke pantai Teluk Nipah. Melayan perasaan merenung ombak yang akhirnya pecah berderai menjadi buih. Kerinduan pun lebur dan hilang begitu saja. :p puitis siot! hehehe. Harapan nak menatap keindahan matahari terbenam waktu senja tak seperti yang diharapkan. Sunset kat Cenang is the best ever! Maybe lain situasinya kalau kat Pantai Pasir Bogak.

Maghrib tiba...tunggu apa lagi..balik bilik daa!

Night life di Pangkor?? Hampir tak ada. Deretan kedai di sepanjang jalan Teluk Nipah yang menjual cenderamata dan T-Shirt tutupnya lebih kurang jam 10. Di waktu non-school-holiday, pelancong pun tak ramai..sunyi je. Kedai makan...? Banyak...tapi semua menu lebih kurang sama. Malam tu sekadar aktiviti jalan-jalan cuci mata dari satu kedai ke kedai yang lain.


Day 2

Breakfast kami sekadar di chalet. Alhamdulillah tempat kami menginap ada provide buffet breakfast. Just a simple buffet. Cukup untuk alas perut. Agenda perlu diteruskan! Makan cepat-cepat untuk ke destinasi seterusnya bersama van pink yang sangat diva ini!




Buat yang merancang datang ke Pangkor, tak payah susah hati nak mencari kereta sewa bagai. Pangkor ni cinonet je. 




Jalan pun sempit, berbukit dan berbelok sana-sini. Agak mencabar bagi pemandu luar yang tak biasa jalan di Pangkor. Elok la hire van pink ni. Kadar berpatutan..cakap je nak ke mana. Nak round satu Pangkor macam yang kitorang buat pun boleh.




Boat building industry..dekat Sg. Pinang Kecil.



Bergambar kenangan sekejap di Pantai Teluk Dalam. Pantai ni view dia cantik. Foto? Sila mentengok di Instagram mak jemah ya.. tayangan eksklusif kat sana saja.




Kilang hasil laut tempat pelancong bershopping. We all tak beli kat sini, tunggu balik Lumut baru nak memborong hasil laut. Malas nak berbodong-bodong dengan 'hasil tangkapan' masa naik feri balik ke Lumut nanti. Buat apa susahkan diri sendiri, ye dakkk..??




Cuci mata, cari idea apa nak beli bila balik Lumut nanti, lepas tu posing sekeping dua.. *berpuluh keping actually* sebelum meneruskan perjalanan ke tempat lain.

Next on list is Fu Lin Kong Temple. Tak plan pun nak datang sini, tapi uncle van pink yang baik hati bagitau, this is one of the places yang pelawat selalu datang. Apa ada kat sini..?




Temple laaa..! Ye, tapi ada attraction lain. Ada replica 'Great Wall of China' kat sini. Kena menapak panjat tangga kat belakang temple ni. Rendah je...tak gayat pun.



Sambil-sambil anak-anak buah yang bertiga tu sibuk bershopping cenderamata, mak jemah melilau alone la kat belakang temple tu...






Sekilas ikan di air sudah ku tahu jantan betina nya......*eceh! Beria-ia je...kadang-kadang tu jangankan jantina, ikan jenis apa pun tak kenai....cait!




Biarkan...biarkan.....



Punya khusyuk, sampai paparazi ambik gambar pun tak perasan...




Yes, Dutch Fort atau Kota Belanda is our next destination. Sejarah Kota Belanda ni den malas nak cerita sebenarnya. Pi baca tang lain la kalau nak tau sejarah nya ya. Mintak ampun sangat-sangat. Tengah rehatkan jari jemari sebenarnya *alasan retis!






As usual, biar gambar berbicara..



Oh ya..sedikit tips dari uncle driver van pink..roti canai dijual dekat warung berhadapan Kota Belanda ni adalah sedap. Sila lah mencuba kalau ke sini ya.




Pemandangan dari atas kubu belanda ni memang cantik! Menghadap pantai. Memang strategik untuk dijadikan benteng pertahanan. Rempah..rempah..kau punya pasal tanah melayu ni jadi rebutan..hmm. Okey, rehat jemari.





Mak jemah bersama adik ipar :p *sangat kannn




Mak jemah yang paling diva dengan duduk gaya gitu...hmmm..sehijau alam! Dah habis pun entry Pangkor..last destination adalah jeti..!hahaha...mau balik sudah. Nama pun weekend trip..sabtu ahad je la. Isnin balik keja. Tu pun ada hati jugak orang-orang tu kekonon nak start keja hari khamis..berangan sangat kannnnn. :p

Aktiviti memborong di Lumut dilakukan dengan jayanya. Masing-masing bershopping gaya nak penuhkan Alphard! Hahaha..bila lagi yer next trip dengan anak-anak buah ni....errr...


P/s: I'll be back for more entry..in shaa allah.


Love,
Murni Alfathunnisa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails