About Me

My photo
Author of this blog, a muslimah, an executive, a daughter, a sister, a leader, the coffee-addict, a book-worm, a traveller, always a listener and story-teller but never attention-seeker!

Tick tock..

Daisypath Wedding tickers

Friday, August 5, 2016

Resepi: Laksa Goreng Ahhaiii Tak Mau Membazir

Leftover laksa, kita goreng je untuk dinner malam ni..no rice meal katanya..

See this Instagram photo by @ctmurnie * 65 likes

Laksa Goreng

The recipe & method:
Tumis bawang putih, bawang merah, cili kisar secukup rasa.
Tambah sos cili or ketchup sesuka hati korang.
Masukkan serbuk perasa (kalau suka), sedikit serbuk lada hitam dan garam..(pun ikut suka hati korang)
Kalau ada additional sayur mayur, isi sardin,fishballs, korang tambah lah..
Lastly masukkan lebihan laksa yang dah direbus tapi abis kuah tu...
Disebabkan laksa di atas tu dah bercampur sedikit hirisan salad dan timun...tak koser lah ahkak ni nak pilih satu2 macam calon bini tok musang berjanggut, maka nya ahkak humban semua sekali dalam kuali..
Kacau sekejap je...agak2 sebati semua rencah dengan laksa dan sedikit basah2 kering gitu...tutup api, masuk dalam pinggan.
Kalau ada lebih ayam goreng, korang perangat...dan ngap lah!

Sekian.



2 comments:

  1. Assalamualaikum,
    nak tau resia dak?
    masa sekolah dulu ambo pernah antor resipi laksa goreng kat paper & disiarkan.
    tapi....masa tu ambo tak pernah buat pong huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummusalam...
      rahsia besar ni...pandai dia simpan...hehehe. :-)
      kena buka kitchen semula dan masak laksa goreng.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails